2015-08-12-2222

Na mojim putovanjima otocima najviše su me očarale prirodne ljepote (Modra špilja, uvale, biljke, životinje) koje sam do tada tražila u nekim drugim zemljama. Priroda je svakako inspiracija svakoga umjetnika jer u njoj pronalazi savršen sklad kreacije. Dok kreiramo, stvaramo u skladu s prirodom, nama samima. Detalji iz prirode česti su motivi koje sam fotografijom nastojala dočarati. Iako pretočeni u proizvode He:art, njihov cilj je da potiču druge na otkrivanje prirodnih ljepota.

Sklad prirode

Duži boravak u prirodi inspirao me da posegnem za prirodnim tkaninama kojima smo sve manje okruženi, pamuk, lan, konoplja. Vlakna konoplje pogodna su za oblikovanje odjevnih predmeta i dodataka. Izdržljiva su, s odličnim svojstvima upijanja, a s vremenom, što se više pere, tkanina od konoplje postaje sve nježnija i mekša. Platno od konoplje je otporno na Sunčevo zračenje, vrlo prozračno i hipoalergeno, brzo se suši te odgovara i najosjetljivijoj koži. Većinu tih svojstava ima i lan. Na takvim tkaninama print fotografije neće biti jednak onom s poliesterskog materijala stoga je ponekad potrebna kombinacija jednog i drugog materijal u kreiranju krajnjeg proizvoda.

Drvo i kamen2015-08-08-2187

Najpoznatiji je brački kamen, no poznati tradicionalni je i onaj iz benkovačkog kamenoloma. Tako sam, upoznavši jednog od obrađivača tog, nešto tamnijeg kamena od bračkog, odlučila aplicirati fotografije na tanke pločice. Nastali su he:art kameni magneti. U nešto većoj verziji i he:art kameni satovi.

Zbog svoje posebnosti proizvodi od kamena su traženi, no drvo je po pitanju transporta i obrade svakako zahvalniji materijal. Odlučila sam se za tradicionalnu sortu jelovinu, izrezala ju na male pločice i obojala u bijelo. Zbog prirodnih godova po jelovini odlučila sam ih u drugoj seriji ne bojati, a umjesto pločica napraviti kocke. No, više o drvenim kockama u rubrici Dizajn.

 

Suveniri od prirodnih materijala

Post navigation


Odgovori